Zupa ze słodkich ziemniaków
Składniki
620ml / 575Kcal
- 300g pieczonych słodkich ziemniaków
- 20g cebuli
- 1 szklanka mleka
- 120ml gorącej wody (80°C)
- 10g masła
- szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie
TRYB PRACY _Tryb Szefa Kuchni (Zupa)
- Upiecz słodkie ziemniaki a następnie je obierz.
- Włóż wszystkie składniki do kielicha, przykryj pokrywą i postaw kielich na korpusie blendera.
- Wybierz „Tryb Szefa Kuchni (Zupy)” i naciśnij przycisk ON/OFF.
(Silnik zatrzyma się automatycznie po upływie 8 minut.)
Wskazówki
- Zupa może być podawana w temperaturze 66°C (po około 4-5 minutach pracy).
- Jeżeli jednak chcesz przechować zupę lepiej podgrzać ją do temperatury 95°C lub więcej (6-7 minut pracy) aby zwiększyć czas przechowywania.
- Po ugotowaniu słodkich ziemniaków, obierz z nich skórę i dopiero takich ziemniaków użyj.
- Zamiast masła możesz użyć świeżej śmietany.
- Uważaj zupa jest bardzo gorąca.