Zupa brokułowa
Składniki
600ml / 405Kcal
- 120g brokułów
- 300g ziemniaków
- 150ml mleka
- 50ml gorącej wody (80 °C)
- 20g cebuli
- 10g masła
- szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie
TRYB PRACY _Smoothie/Koktajle
- Ugotuj ziemniaki i sparz brokuły.
- Do kielicha blendera włóż ugotowane ziemniaki, cebule, mleko i gorącą wodę, a następnie przykryj pokrywką.
(Aby kontrolować temperaturę, włóż popychać z termometrem przez otwór w pokrywie.) - Wybierz „Tryb Szefa Kuchni (Zupy)” i naciśnij przycisk ON/OFF.
- Kiedy temperaturą zupy osiągnie 85°C, wciśnij przycisk ON/OFF aby zatrzymać. Następnie dodaj brokuły.
- Blenduj minutę i dodaj sól, pieprz i masło.
- Na koniec ponownie blenduj ok. 30 sekund.
Wskazówki
- Zupa może być podawana w temperaturze 66°C (po około 4-5 minutach pracy).
- Jeżeli jednak chcesz przechować zupę lepiej podgrzać ją do temperatury 95°C lub więcej (6-7 minut pracy) aby zwiększyć czas przechowywania.
- Przed użyciem brokuły należy sparzyć we wrzątku, aby usunąć wosk, którym zostały pokryte.
- Używaj brokułów, ponieważ zawierają one dużo wartości odżywczych.
- Uważaj zupa jest bardzo gorąca.