Mrożony dżem truskawkowy


Składniki

500ml / 1,131Kcal

  • 900g mrożonych truskawek
  • 2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 30ml pektyny do dżemów

Przygotowanie

TRYB PRACY _Tryb Szefa Kuchni (Zupa)
  1. Włóż 450g mrożonych truskawek i cukier do kielicha, przykryj pokrywą i postaw kielich na korpusie blendera.
  2. Wybierz „Tryb Szefa Kuchni (Zupy)” i naciśnij przycisk ON/OFF. Zatrzymaj po 5 minutach.
  3. Ustaw pokrętło w pozycji OFF i dodaj kolejne 450g mrożonych truskawek. Naciśnij następnie przycisk ON/OFF 4-6 razy.
  4. Dodaj sok z cytryn wraz z pektyną i naciśnij ponownie przycisk ON/OFF 1-2 razy.
  5. Ustaw pokrętło na „Tryb Szefa Kuchni (Zupa)” i naciśnij przycisk ON/OFF, wyłącz blender po 5 minutach.

Wskazówki

  • Dodatek odrobiny soku z cytryny sprawi, że dżem truskawkowy będzie bardziej kwaskowy.
  • Truskawki zawierają dużą ilość witaminy C, więc są bardzo do regeneracji i zapobieganiu starzenia.
  • Dżem można przechowywać w szczelnie zamkniętych słoikach, po pasteryzacji.
Wróć do indeksu